Subscribe Follow or share

A repeat client reached out to the architect to create another period-correct Williamsburg home. They desired the charm of an older home with an interior rich in detail and some open living spaces typical of a newer home, without displacing old-home charm. 

Creating privacy with respect to the very closely adjacent home to the north was a challenge, along with creating openness to the community green space to the south. To solve this, interior functions along the north side of the home comprise the pantry, anchor wall of the kitchen, planning desk, utility bath, service entrance and garage. The patio/courtyard allows direct light to drench the interior and views from the sunroom, breakfast/sitting, kitchen and hearth room to the southern green space. 

The front of the home presents a traditional five-bay center hall mass at the west property line. The formal dining room and den/office occupy the front of the home. While the primary suite is privately separated from the interior public spaces, it benefits from the same interior/exterior relationship as the major public spaces with views to the green space. The patio/courtyard with fireplace is defined by three sides of an exquisite architectural backdrop, with the fourth side open to nature beyond. 

The lapped siding, brick and millwork exterior detailing is traditional Williamsburg; inside, the floor plan retains the boxy room characteristics of a typical Williamsburg plan. The breakfast/sitting, kitchen and hearth room—while more open in nature—still retain their respective sense of space, in keeping with an older design.

Architect

Wendlandt + Stallbaumer

Contractor

Tom French Construction

Photos by

Keith Kreeger

Resources

Landscaper: Homeowner  New Home Community: Meadowbrook Park  Appliances: Factory Direct Appliance  Cabinets: Miller Cabinets  Countertops: Carthage Stoneworks  Flooring: Acme Floor Co.  Lighting Fixtures: Wilson Lighting  Paint: Millennium Painting  Roofing: Imperial Roofing  Windows: Marvin

Floor plans, Drawings, Elevations:

Additional Winners

Gillpatrick

The homeowners used their love of wood and natural elements to source unique wood materials for this home, using it throughout to showcase their design ideas. The goal was to create a show-stopping home that the homeowners could use as a personal showcase for their clients.

View Project »

Long Island Project

Interior Project Long Island The goal for the Long Island project was a complete upgrade to give the clients a larger and more functional kitchen. The design team needed to

View Project »

Garage 0r Party Pavilion?

Detached Structure Garage or Party Pavilion The original carriage house behind this 1906 Foursquare Craftsman-style home was inadequate for today’s vehicles. The challenge was to build a period-appropriate carport that

View Project »

Mid Century (Mod)ifications

Interior Project Mid Century (Mod)ifications The design team was excited to overhaul a 1980s renovation gone bad. They loved working with clients who weren’t afraid of color and were open

View Project »

Gillpatrick Residence

Design Detail Offset Pivoting Door The goal when envisioning this new home was for it to be functional and aesthetically clean with modern details. A unique, solid wood front door

View Project »

Down to Earth Project

Interior Project Down to Earth Keeping the integrity and character of this century-old home while making it more functional and unique—all within the home’s original footprint—was paramount to this project.

View Project »

Roe Modern

Custom Residence Roe Modern This modest mid-century ranch needed a complete overhaul. Almost everything in this 1955 home needed to be addressed to bring it up to code. The design

View Project »

Hotel-Like Luxury

The overall goal for this custom home was to bring a sense of modern Prairie style, instilling a feeling of the past with common sense for the future. The homeowner emphasized the concept of a modern luxury hotel—warm and inviting with clean lines. The design team chose limestone and rift oak throughout the home to contrast each other in a warm, earth-tone feeling.

View Project »