Subscribe Follow or share

Originally built in 1954, this mid-century home was revolutionary at the time for its T-shaped split-level plan, which allowed for a more spacious, two-story bedroom wing. The home was originally designed by the architecture firm Linscott, Kiene & Haylett, whose work can still be seen in many Kansas City area civic, business, religious and educational structures. The Mid-Western was chosen by the Kansas City Star as the most popular house in the 1954 Parade of Homes, and both the architecture firm and the builder, Jed K. Giles, were honored in 1956 by House and Home magazine for the Mid-Western’s contribution to housing progress.

The current owner wanted to both honor the history of the house and to open up the main spaces with a larger, more gracious feel—and more in line with 21st-century living.

The biggest design challenge for this historic renovation was how to design one open space that could provide functionality for different aspects of daily life. By using the existing brick double-sided fireplace as a centering element, defined overhead planes, cabinetry and a kitchen island to articulate defined “rooms,” the designer provided a sense of separation without sacrificing an open flow or abundant natural light from the floor-to-ceiling windows.

Architect

Forward Design Architecture

Photos by

Bob Greenspan

Floor plans, Drawings, Elevations:

Before Photos

Additional Winners

Moore’s Downtown

Custom Residence Moore’s Downtown The homeowners envisioned creating an inspirational, signature home perched high on the hill of KC’s kitschy Westside overlooking the downtown skyline. They wanted striking interior details,

View Project »

Hearth + Stone

Custom New Build 6,001 to 10,000 square feet Hearth + Stone As empty-nesters, the clients wanted a warm and elegant, lock-and-leave home. It needed to feel like a sanctuary and

View Project »

The Oasis

Outdoor Space/Project of the Year The Oasis The Oasis is a renovation and addition for a couple who entertains extensively throughout the year. Their home is the hub of activity

View Project »

Jarvis Residence

The clients wanted a modern look with warmth and a connection to nature. One primary objective was to capture the dramatic view behind the property and maintain privacy from the city street in front.

View Project »

A Stylish Ensuite

Interior Project A Stylish Ensuite This primary bath redesign presented several challenges for the team. The ceiling was more than 1½ inches out of level, so furring strips were installed

View Project »

Jack Stack Remodel

Design Detail Modern Stonework The owner of Jack Stack Barbecue wanted to update his Country Club Plaza restaurant’s classic ambiance with modern elements. The renovations included a new bar, bathrooms

View Project »