Subscribe Follow or share

The design team worked with the clients to produce a major renovation that included intense structural modifications and a completely new floor plan. The biggest goal was to allow the family of five to grow in this home. The clients have three small children and love hosting large gatherings, so making the home as functional as possible was critical. The team wanted to ensure that the design would have a lasting impression without being trendy and would allow in as much natural light as possible.

One challenge involved major structural work, which resulted in moving a three-story masonry fireplace and staircase. Another was adding enough second-level bedrooms for the family.

They spent months designing new floor plans to give the clients an open, large kitchen, pantry, main living area and dining room. It can accommodate more than 20 people while still being cozy enough for the immediate family. They also created a new primary suite with separate access, a home gym on the main floor, additional bedrooms on the second floor and a private home office.

To make the home timeless, the design team used white oak custom cabinets, beams, marble countertops and stunning fixtures and finishes throughout. Windows and doors were relocated to let in the most amount of natural light. They added fun pops of color and tile for the kids’ bathroom, while keeping it extremely functional with integrated pull-out step stools into the vanity to allow them to grow with the home.

Architect/Designer/ Contractor

Cicada Co.

Photos by

Shanley Cox

Resources

Engineer: Stand Structural Engineering  Antiques: Cicada Co.  Cabinets: Halverson Carpentry  Countertops: Kenny’s Tile and Floor Covering  Flooring: Totta Hardwoods Hardware: Emtek, Rejuvenation  Plumbing Fixtures: Brizo  Lighting Fixtures: Tech Lighting, Restoration Hardware, Rejuvenation  Windows: Andersen

Floor plans, Drawings, Elevations

Additional Winners

Down to Earth Project

Interior Project Down to Earth Keeping the integrity and character of this century-old home while making it more functional and unique—all within the home’s original footprint—was paramount to this project.

View Project »

Garage 0r Party Pavilion?

Detached Structure Garage or Party Pavilion The original carriage house behind this 1906 Foursquare Craftsman-style home was inadequate for today’s vehicles. The challenge was to build a period-appropriate carport that

View Project »

Roe Modern

Custom Residence Roe Modern This modest mid-century ranch needed a complete overhaul. Almost everything in this 1955 home needed to be addressed to bring it up to code. The design

View Project »

Gillpatrick

The homeowners used their love of wood and natural elements to source unique wood materials for this home, using it throughout to showcase their design ideas. The goal was to create a show-stopping home that the homeowners could use as a personal showcase for their clients.

View Project »

Delmar Ranch

Custom Residence Delmar Ranch This home is an expansive mid-century modern ranch. The design team was tasked with creating a bright modern space that fit the family’s active lifestyle but

View Project »

Daring Prairie

A true labor of love. The clients had been planning this home on private property for seven years when the design team was brought onboard. Taking their time to get the vision and budget right, they wanted to create a modern home that was not sterile and felt like a family home.

View Project »

Jarvis Residence

The clients wanted a modern look with warmth and a connection to nature. One primary objective was to capture the dramatic view behind the property and maintain privacy from the city street in front.

View Project »

Leawood Modern Mix

Interior Project Leawood Modern Mix The vision for this project was a light, warm and inviting contemporary space that blends white high-gloss cabinetry with other muted warm tones throughout the

View Project »

Moore’s Downtown

Custom Residence Moore’s Downtown The homeowners envisioned creating an inspirational, signature home perched high on the hill of KC’s kitschy Westside overlooking the downtown skyline. They wanted striking interior details,

View Project »