Subscribe Follow or share

Interior Project: Multi-Space

Assis

When picturing their new home, the client wanted a Hollywood Glam experience for entertaining friends and relaxing with family. They also wanted to transform the seldom-used outdoor space under an existing porch into a full kitchen with easy access to and from the pool.

The lower level had an unusual layout containing a number of awkward, stepped-back niches and support posts in odd places, which presented a space-planning challenge. Prior to the remodel, the space was divided into a living area, a game area, a play area and a poorly functioning bar area. The room as a whole was ill-defined and had a dated Tuscan-style feel.

First, the main space needed to specify a function for the stepped-back niches and overall odd layout. The design team created a custom banquette, a snack and popcorn station and an espresso bar, giving each niche an intentional purpose without making substantial structural changes. They replaced the existing bar with a secondary lounging and movie-watching area, as well as turned a small, windowless space into a secret safe room. Next, they dealt with the oddly placed posts. To balance the space, the team moved one post down—widening the expanse between them—and installed a custom-designed and locally made dye-cut metal screen to create visual separation.

Outside, the design team enclosed the open space under the porch, transforming it into a multipurpose four-season room with a fully-equipped kitchen bar and lounge area. This space also features a 23-foot stacking glass door wall that opens to the adjacent pool area. Part of the challenge when creating this space was selecting materials, lighting and furniture that could handle temperature and humidity changes, along with finding doors leading into the main lower-level area that would protect this space from temperature shifts.

Finally, the interior fireplace was changed into a two-sided, see-through fireplace to benefit both indoor and outdoor living areas and allow the fire to be seen from the pool. The client was thrilled with the transformation, as their once least-favorite spaces in the home became their newfound favorites.

Contractor

Tran + Thomas Design Studio

Contractor

Bichelmeyer Renovations

Photographer

Josie Henderson

Resources

Appliances and Plumbing Fixtures: Ferguson Bath, Kitchen & Lighting Gallery  Accessories, Art, Furnishings, Rugs and Wall Coverings: Tran + Thomas Design Studio

Floor plans, Drawings, Elevations:

Before Photos

Additional Winners

An Adult Escape

Interior Project: Single Space An Adult Escape As a blended family with five kids, the owners of this home needed more space and wanted to update their dark and dingy

View Project »

Well Suited: Primary Suite

Interior Project: Single Space Well-Suited: Primary Suite This Mission Hills home was a mix of eras and styles. The homeowners asked for a bedroom suite that emphasized warmth and sophistication,

View Project »

Tudor Treat!

Kitchen Tudor Treat In this Tudor renovation, the clients were open to changes but did not want to eliminate any existing walls on the main level, as they enjoyed the

View Project »

The Mark

Multifamily Residential The Mark A century-old building is reimagined in this historical renovation project. Together with the architects, Lisa Schmitz Interior Design worked to celebrate this 23-story building while making

View Project »

ELEMENTAL

Custom Build 3,001 to 6,000 square feet Elemental Embodying the spirit of the Modern Prairie architectural style, this home eschews excessive ornamentation in favor of various geometric shapes. It also

View Project »

Container Poolooza

Outdoor space Container Poolooza A fresh take on a popular trend, this ambitious renovation project included multiple stages: exterior grading, pool and privacy fence additions, landscaping and hardscaping and, lastly,

View Project »

Loch Lloyd Lower Level

Interior Project: Single Space Loch Lloyd Lower Level For this lower-level renovation, the clients wanted to create a warm, modern space to comfortably entertain a large group. The project team’s

View Project »

Leawood Remodel

Remodeled Residence up to 3,000 square feet Leawood Remodel Tasked with revamping an early 2000s-built home with bigger, brighter and more modernized spaces, the project team first installed floor-to-ceiling windows

View Project »

The Residences at Galleria

Multifamily Residential The Residences at Galleria The developer set out to create a high-end outdoor amenity space with carefully curated furnishings to meet the group’s vision and align with the

View Project »