Subscribe Follow or share

Commercial Design

Flooring Is Art and a Gallery to Prove It

The project team’s vision for the featured artwork at Leawood Aquatic Center was to create blown-glass art that reflects an ethereal underwater experience. The site offered two areas for installation.

First, they designed a six-foot-tall, free-standing glass shadowbox with various hand-blown rondels visible from both sides. The artwork’s radiant color and light shift with the sun and the seasons. The team also added internal lighting for nighttime visibility. Because the free-standing shadow box is exceptionally heavy and subject to direct winds, a team of artists and designers encased the work in tempered glass and bolted it to a concrete base. They also included internal ventilation to circumvent rising temperatures that might stress the artwork.

The second artwork comprises a five-piece series of flat and fused glass panels for the transom windows of the indoor pool area. The facility’s leadership chose the color palette for both creations, unifying their designs. Now finished, the two-part installation brings a fun, serene aesthetic to the complex.

Artist:

Rock Cottage Glassworks

Photographer

Tim Pott

Resources

Mechanical Design and Shop Drawings: Amie Jacobsen Art and Design  Producer and Glass Artist Conceptualized Design: Dierk Van Keppel  CAD Design, Rendering and Presentation Materials for Jury Process: Alison Wood  Gaffer and Glass Artist Conceptualized Design: Josh Dickens  Chief Fabricator and Installer: Bryan Morris  Fabrication: Byers Glass & Mirror

Floor plans, Drawings, Elevations:

Additional Winners

Beacon Hill Passive House

Custom Build up to 3,000 square feet Beacon Hill Passive House The first PHIUS-certified Passive House in Missouri, located in downtown’s Beacon Hill neighborhood, was designed to provide its owners

View Project »

The Manheim

Commercial Design The Manheim Formerly a car wash, this cinder-block structure offered hiding places for illegal activity. The new owner wanted to turn it into a welcoming space for meetings

View Project »

Lake Quivira Reimagined

Remodeled Residence 3,001 to 6,000 Square Feet Lake Quivira Reimagined This Lake Quivira property is the owner’s childhood home. The goal was to lighten and brighten everything, eliminating the heavy-handed

View Project »

Container Poolooza

Outdoor space Container Poolooza A fresh take on a popular trend, this ambitious renovation project included multiple stages: exterior grading, pool and privacy fence additions, landscaping and hardscaping and, lastly,

View Project »

Urban Sophistication

Outdoor Space Urban Sophistication Challenged by a small yard in an urban setting, the design-build team was tasked with creating a unique, one-of-a-kind entertaining space for the entire family. Space

View Project »

Leawood Remodel

Remodeled Residence up to 3,000 square feet Leawood Remodel Tasked with revamping an early 2000s-built home with bigger, brighter and more modernized spaces, the project team first installed floor-to-ceiling windows

View Project »

Trolley Trail House

Custom Build up to 3,000 square feet Trolley Trail House After purchasing an extra-deep lot along the Trolley Trail in Waldo, Missouri, the new property owners envisioned an uncomplicated home

View Project »