Subscribe Follow or share

The design team wanted to create a clean, simple, current and modern home for a young family out of a home that was dated and dark. Plus, it had to be flexible for many types of functions, age groups and purposes. 

The design team’s solution added a one-car garage so that an existing space could be utilized as a casual family room, laundry/mudroom and homework/craft room. A small addition to the front of the home added an office, and another in the back created breakfast/dining space. These two additions incorporated a flat roof extension, which also covered the front and back patio areas for additional outdoor living space. A powder bath was added to the main level near the office. A prep kitchen space tucks into a walk-in pantry area, and multiple skylights allow more natural light to filter into the main space. Unused attic space provides a private hangout nook for the client’s children, accessible via a ladder in their bedroom.

Architect

ICON Architecture

Designer

Kara Kersten Design

Photos by

Nate Sheets

Resources

Art: Kelly Porter  Cabinets: Icon, Dovetails & Tenons (no longer in service)  Countertops: Gaumats International Stone  Flooring: Austin Tile  Furnishings: Golden & Pine, West Elm  To the trade Showrooms: ProSource, KDR  Hardware: Atlas Homewares  Plumbing Fixtures: Delta  Wall Coverings: Phillip Jeffries  Paint: Sherwin Williams

Project Drawings

Additional Winners

Down to Earth Project

Interior Project Down to Earth Keeping the integrity and character of this century-old home while making it more functional and unique—all within the home’s original footprint—was paramount to this project.

View Project »

Copper Creek Family Home

Custom Residence Copper Creek Family Home With five kids, the homeowners needed room for their large family and space to homeschool. A huge renovation was necessary for them to function

View Project »

Hearth Home

Custom New Build 3,001 to 6,000 square feet Hearth Home Designed for a family of five, the home’s layout is organized around a central hearth where the family gathers. As

View Project »

Gillpatrick

The homeowners used their love of wood and natural elements to source unique wood materials for this home, using it throughout to showcase their design ideas. The goal was to create a show-stopping home that the homeowners could use as a personal showcase for their clients.

View Project »

The Oasis

Outdoor Space/Project of the Year The Oasis The Oasis is a renovation and addition for a couple who entertains extensively throughout the year. Their home is the hub of activity

View Project »

Georgian Colonial Revival

Custom Residence Georgian Colonial Revival Touching every surface, the designer’s goal was to make it functional and modernize the aesthetic while maintaining its historical integrity and architectural details. The design

View Project »