Subscribe Follow or share

Multifamily Residential

The Mark

A century-old building is reimagined in this historical renovation project. Together with the architects, Lisa Schmitz Interior Design worked to celebrate this 23-story building while making it ultra-livable. The lobby was challenging. Although two defunct elevator shafts could not be moved, the space needed to feel grand and transition into a residential lobby. Below ground, the building’s massive lower level was in bad shape, and it required modifications to take on multiple functions: working from home, exercising and hosting gatherings—all with no natural light.

The design team worked to save any original elements and complemented the vintage surfaces with modern finishes. They also designed spaces to connect the community. They maintained 14-foot-high ceilings in the lobbies and paired black-marble quartz countertops with tone-on-tone black Zellige tile at the reception desk. The team encased the large elevator shafts with white-oak slats and repeated the oak-slat motif in adjacent rooms, unifying separate spaces.

Downstairs, the original terrazzo floors were repaired to reflect their 1923 craftsmanship. Designing a welcoming space, however, was a massive challenge in the dark lower level. The design team took a “speakeasy” approach—instead celebrating the absence of natural light. The newly renovated seating areas now serve various needs, including space to hang out with friends or watch a Chiefs game, dining areas to host cocktail hours, a large fitness center, a bevy of game tables and small remote work rooms.

Contractor

Rau Construction

Interior Designer

Lisa Schmitz Interior Design

Photographer

Nate Sheets

Resources

Architect: Varenhorst Architects (Penn.)  Art: Minted; Etsy  Countertops: Cambria  Flooring: J+J Flooring; Shaw Contract  Furnishings: Blu Dot; West Elm; 9to5 Seating; Allermuir; Grand Rapids Chair Co.; m.a.d. furniture design Lighting Fixtures: Visual Comfort Wall Coverings: Porter Teleo

Floor plans, Drawings, Elevations:

Before Photos

Additional Winners

Cedar Creek Speakeasy

Interior Project: Single Space Cedar Creek Speakeasy Picturing an opulent space with speakeasy vibes, the design team sought to transform the clients’ lower level into a moody, 1920s-inspired retreat with

View Project »

Modern English Manor

Custom Build 3,001 to 6,000 square feet Modern English Manor The home-design team had a clear thesis for this new build: to incorporate timeless English-style architecture into a modern design

View Project »

One With Nature

Outdoor Design One With Nature The mountain-esque style of this home’s outdoor spaces and landscaping showcases a mix of organic, contemporary and industrial elements that meld with the magnificent forested

View Project »

Lake Quivira Reimagined

Remodeled Residence 3,001 to 6,000 Square Feet Lake Quivira Reimagined This Lake Quivira property is the owner’s childhood home. The goal was to lighten and brighten everything, eliminating the heavy-handed

View Project »

Lakefront Modern

Interior Project: Multi-Space Lakefront Modern After his wife passed away, the owner of this 1940s Lake Quivira home wanted to update the main floor to make it feel more like

View Project »

Steeped In Tradition

Design Detail Steeped In Tradition For this unique project, Orion Design and Remodel Moore teamed up to transform an outdated dining room into a more modern space that achieves two

View Project »

Loch Lloyd Lower Level

Interior Project: Single Space Loch Lloyd Lower Level For this lower-level renovation, the clients wanted to create a warm, modern space to comfortably entertain a large group. The project team’s

View Project »

Catalina Wine Mixer

Kitchen Catalina Wine Mixer Wanting a space to entertain, the homeowners needed to transform their 1990s-era home. Instead of generic finishes and a closed-off layout, they envisioned a memorable kitchen

View Project »

LOCH LLOYD CUSTOM

Custom Build 3,001 to 6,000 square feet Loch Lloyd Custom With their children off to college, this new empty-nester couple started the next chapter of their lives by building a

View Project »