Subscribe Follow or share

Commercial Design

The Manheim

Formerly a car wash, this cinder-block structure offered hiding places for illegal activity. The new owner wanted to turn it into a welcoming space for meetings and educational programs.

To improve curb appeal, they constructed new parking lots, an entrance awning and sidelight windows. The new exterior lights provide an understated yet elegant aura of hospitality. A dark gray and black color scheme with orange accents imbues the exterior with richness and vitality. They preserved one piece of the old car wash: the exterior vacuums. This fun conversation piece is a nostalgic reminder of the building’s history.

The refinished interior wood ceiling creates a dramatic and sonically friendly space for visitors, while the polished concrete floors and deep-blue walls promote calmness. An assortment of antique French mansard windows—refurbished as mirrors—work together with the new modern furnishings. Special touches like vintage art and 10-foot-tall, hand-carved 17th-century Spanish stable doors make the space like no other.

Despite acquiring just a single variance and facing multiple challenges, the team achieved their goal of creating a safe, beautiful environment that helped shut down illegal activity on the premises.

Developer

1707 LLC

Contractor

B&L Construction

Interior Designer

Richard Manes, Better Homes and Gardens Real Estate

PHOTOGRAPHER​

Alistair Tutton

Before Photos

Additional Winners

Assis

Interior Project: Multi-Space Assis When picturing their new home, the client wanted a Hollywood Glam experience for entertaining friends and relaxing with family. They also wanted to transform the seldom-used

View Project »

Shades of light

Design Detail Shades of Light This one-of-a-kind light fixture serves as the focal point of the home. At the outset of its inception, the project’s design, transportation and maintenance challenges

View Project »

Leawood Remodel

Remodeled Residence up to 3,000 square feet Leawood Remodel Tasked with revamping an early 2000s-built home with bigger, brighter and more modernized spaces, the project team first installed floor-to-ceiling windows

View Project »

Chronicles of a Home Addition

Interior Project: Multi-space Chronicles of a Home Addition This renovation began with a kitchen update and a third-stall garage addition that eventually grew into an opportunity the owners couldn’t pass

View Project »

Urban Sophistication

Outdoor Space Urban Sophistication Challenged by a small yard in an urban setting, the design-build team was tasked with creating a unique, one-of-a-kind entertaining space for the entire family. Space

View Project »

Modern English Manor

Custom Build 3,001 to 6,000 square feet Modern English Manor The home-design team had a clear thesis for this new build: to incorporate timeless English-style architecture into a modern design

View Project »

El Rancho Design Detail

Design Detail El Rancho Staircase The exquisite details of this staircase are a unifying focal point, matching the home’s use of reclaimed materials, attention to detail and visual storytelling. Whenever

View Project »

Lakefront Modern

Interior Project: Multi-Space Lakefront Modern After his wife passed away, the owner of this 1940s Lake Quivira home wanted to update the main floor to make it feel more like

View Project »