Subscribe Follow or share

Kitchen

1920s Tudor Revival

The young clients were enamored by their home’s charming Gothic archways, timeless built-ins, original wood doors and stunning floors. Having cherished this historical gem for a decade, they decided it was time to infuse their personal style and tailor the space to suit their evolving lifestyle. Their foremost desire was a kitchen where they could relish cooking without constantly bumping into each other. They also sought to eliminate the open-faced temporary hallway shelves, making ample storage a crucial aspect of the new design. Preserving the home’s 1926 charm was equally paramount to them, so they aimed for a kitchen that seamlessly blended in with the home’s storied aesthetic.

The design-build team’s challenge was incorporating the client’s wishlist while remaining within the existing footprint. The new kitchen removed the compartmentalized areas, improving the overall flow and function. New windows and an exterior door let in tons of natural light; what’s more, their improved placement made way for the addition of a full powder bathroom, which now sits directly off the kitchen.

Opening the wall between the dining room and kitchen breathed new life into the home. The selected finishes—such as the Shaker-style white inset cabinets—are consistent with the home’s original design. They chose stained walnut cabinets for the island, paired with creamy white quartz countertops that gracefully warm the space with delicate, golden-hued veining. Gold hardware and plumbing fixtures add a touch of elegance, further enhancing the kitchen’s aesthetic.

Designer/Contractor

Schloegel Design Remodel

Photographer

Matthew Anderson

Resources

Appliances: Factory Direct Appliance  Cabinets: Shiloh Cabinetry  Countertops: Corian  Fabrication Company: SCI – Surface Center Interiors  Flooring: Quality Hardwood Flooring  Lighting Fixtures: Olde Brick Lighting  Painter: Total Pro Interior Painting  Plumbing Fixtures: Delta  Roofing: Vaught Roofing Company  To-the-Trade Showrooms: ProSource Wholesale; Grandview Winnelson  Wall Coverings: Cathy’s Wallpapering  Windows: Marvin Windows & Doors

Floor plans, Drawings, Elevations:

Before Photos

Additional Winners

Container Poolooza

Outdoor space Container Poolooza A fresh take on a popular trend, this ambitious renovation project included multiple stages: exterior grading, pool and privacy fence additions, landscaping and hardscaping and, lastly,

View Project »

The Manheim

Commercial Design The Manheim Formerly a car wash, this cinder-block structure offered hiding places for illegal activity. The new owner wanted to turn it into a welcoming space for meetings

View Project »

Platte City Oasis

Outdoor Space Platte City Oasis Various entertainment zones create a complete at-home resort experience in this custom outdoor project. The infinity edge of the pool—stretching more than 80 linear feet—is

View Project »

Tuscan Transformation

Interior Project: Multi-space Tuscan Transformation This stunning home may have been tastefully decorated in the past, but the heavy woodwork, dark Tuscan-inspired interiors and wrought-iron lighting sorely needed a modern-day

View Project »

One With Nature

Outdoor Design One With Nature The mountain-esque style of this home’s outdoor spaces and landscaping showcases a mix of organic, contemporary and industrial elements that meld with the magnificent forested

View Project »

Assis

Interior Project: Multi-Space Assis When picturing their new home, the client wanted a Hollywood Glam experience for entertaining friends and relaxing with family. They also wanted to transform the seldom-used

View Project »

Bespoke Living

Remodeled Residence 6,001 to 10,000 square feet Bespoke Living The ultimate goal for this home was to create timeless, sophisticated spaces tailored to the lifestyle of a young family. Reimagining

View Project »

The Residences at Galleria

Multifamily Residential The Residences at Galleria The developer set out to create a high-end outdoor amenity space with carefully curated furnishings to meet the group’s vision and align with the

View Project »