Subscribe Follow or share

Custom Build 6,001 to 10,000 square feet

Catalina Classic

This custom home is meant to grow with a young family of five. Wanting it to feel timeless and classic without being predictable, the project team focused on product durability, functional practicality and a sensible layout. While designing such a large-scale home, the primary goal was to make the residence feel collected, traveled, curated and intentional rather than brand new—as if it came together organically over a long period of time.

Designed with the flexibility to handle all stages of life, the floor plan highlights important gathering spaces built for practical, everyday life, such as the great room that houses the kitchen, breakfast room and family TV room. A lower-level courtyard functions as a transition space from the rear covered patio downstairs to a recreational space with a bar, pool table, movie area and, most importantly, a full bathroom with a classy yet industrial speakeasy vibe and a tiered steam shower. The sunroom—situated off the primary suite overlooking the pool—is a well-loved space for Mom and Dad.

The home’s color palette incorporates shades with neutral undertones—gray for the library, charcoal navy for the laundry and a muted forest green for the butlery and basement bathroom. These choices help break up the monotony of white and walnut cabinetry throughout and will pair well with future design updates. Varied finishes—crystal knobs on the main level; polished nickel in the primary bathroom; aged brass in the kitchen, bar and laundry; and matte black in the boys’ bathrooms—were used strategically throughout the home to give it a sense of having naturally evolved. Each living space, bedroom and bathroom stands out with its own unique ambiance and style while seamlessly integrating into the whole design.

Architect

Wendlandt & Stallbaumer

Interior Designer

Kara Kersten Design

Photographer

Nate Sheets

Resources

Cabinets: Profile Cabinet  Countertops and Fireplace: Carthage Stoneworks  Flooring: ProSource Wholesale; International Materials of Design; Fireclay Tile; Eddie Cummings Tile Co.; Acme Floor Co.  Hardware: Builder’s FirstSource; Rejuvenation   Lighting Fixtures: Western Chandelier; Rejuvenation  Plumbing Fixtures: Ferguson Bath, Kitchen & Lighting Gallery   Wall Coverings: Phillip Jeffries; Wallquest; Hygge & West  Installation: Jeremy Wood

Floor plans, Drawings, Elevations:

Additional Winners

Spa-like Guest Bath

Bath Spa-like Guest Bath During this remodeling project, the project team was charged with creating a spa-like atmosphere in the homeowners’ guest bathroom, all while maintaining cohesion with the home’s

View Project »

The Roosevelt

Model Home 3,001 to 6,000 square feet The Roosevelt The Roosevelt was purposefully designed to have a different feel than other model homes in the Kansas City market. The design

View Project »

Chronicles of a Home Addition

Interior Project: Multi-space Chronicles of a Home Addition This renovation began with a kitchen update and a third-stall garage addition that eventually grew into an opportunity the owners couldn’t pass

View Project »

Container Poolooza

Outdoor space Container Poolooza A fresh take on a popular trend, this ambitious renovation project included multiple stages: exterior grading, pool and privacy fence additions, landscaping and hardscaping and, lastly,

View Project »

Lakefront Modern

Interior Project: Multi-Space Lakefront Modern After his wife passed away, the owner of this 1940s Lake Quivira home wanted to update the main floor to make it feel more like

View Project »

A Relaxing Retreat

Bath A Relaxing Retreat KCBR’s clients envisioned a stunning, elegant sanctuary to unwind in after a long day. Whether it was working with various flooring materials or the location-specific items

View Project »

Wallstreet Residence

Bath Wallstreet Residence Looking to remodel a suburban-like bathroom, the homeowners hired the project team to transform their condo’s primary bathroom into an elegant, contemporary space commensurate with the rest

View Project »