Subscribe Follow or share

The client had recently moved into this charming Brookside home with a recently renovated kitchen. Unfortunately, as they used the space to entertain, they found it to be dysfunctional. The existing space had little unobstructed wall space and it served as a high-traffic area from the back door to the rest of the living spaces. The dining room—although stunning—was too large and felt unwelcoming, while  the living room was separated from the kitchen by the dining space and felt disconnected. They also needed a mudroom at the back entrance to hang coats and stash shoes. 

The designers determined the best solution was to swap spaces. By moving the kitchen to the dining room, the design gained the space needed to incorporate a large island that houses the sink and dishwasher and accommodates five counter stools. The mudroom solution needed minor modifications. They added a wall to hide any disarray from the rest of the first floor, which gave them a wall area to add a closet cabinet and bench. 

With the perfect new layout, they had to nail the finishes. A Wolf range serves as the centerpiece of the kitchen, and a large Sub-Zero refrigerator was paneled to disappear into the cabinetry. The cabinets were painted a stunning blue-green in the kitchen and a deeper green in the mudroom; the countertops are a warm Taj Mahal quartzite. The existing hardwoods were retained throughout the spaces, and when new millwork was needed, special care was taken to match the original trim details throughout the home. 

Designer

Orion Design

Contractor

MSC Enterprises

Photos by

Jennifer Wetzel

Resources

Appliances: Sub-Zero, Wolf, Asko  Cabinets: Parks Cabinets  Countertops: MSI Surfaces, Taj Mahal Quartzite  Flooring: SVB Flooring  Fabrication Company: Summit Stone Works  Showrooms: Virginia Tile, Grandview Winnelson  Hardware: Top Knobs  Plumbing Fixtures: Brizo, Orca  Lighting Fixtures: Burke Decor, Lightology  Paint: Sherwin Williams

Floor plans, Drawings, Elevations

Before Photos

Additional Winners

A Stylish Ensuite

Interior Project A Stylish Ensuite This primary bath redesign presented several challenges for the team. The ceiling was more than 1½ inches out of level, so furring strips were installed

View Project »

Gillpatrick

The homeowners used their love of wood and natural elements to source unique wood materials for this home, using it throughout to showcase their design ideas. The goal was to create a show-stopping home that the homeowners could use as a personal showcase for their clients.

View Project »

Roe Modern

Custom Residence Roe Modern This modest mid-century ranch needed a complete overhaul. Almost everything in this 1955 home needed to be addressed to bring it up to code. The design

View Project »

Jack Stack Remodel

Design Detail Modern Stonework The owner of Jack Stack Barbecue wanted to update his Country Club Plaza restaurant’s classic ambiance with modern elements. The renovations included a new bar, bathrooms

View Project »

Acre Restaurant

Commercial Design Acre Restaurant The concept of the restaurant is to feature Midwestern cuisine prepared over a wood-burning hearth. The challenge was turning a British pub-themed restaurant in a strip

View Project »

The Oasis

Outdoor Space/Project of the Year The Oasis The Oasis is a renovation and addition for a couple who entertains extensively throughout the year. Their home is the hub of activity

View Project »