Subscribe Follow or share

The vision for this project was to create a sprawling contemporary design that takes advantage of the view—including a lake and three holes at a Tom Watson golf course. This meant incorporating plenty of large windows along the back of the house. A lanai stretches almost the entire back façade, extending living space outdoors as well as protecting interior spaces from the western sun. At the front of the house, opposing garages and an impressive entryway with a clerestory catch the eye. 

The lot was a challenge for this project. While it had stunning views, it was narrow for the opposing garages. Because of the elevation taper toward the back of the lot, the design team had to step down the foundation each time it intersected with a side setback to ensure the house fit perfectly. The stunning view meant many major rooms needed to be at the back of the house. 

Originally designed near the primary suite, the laundry room was moved near the mudroom to allow more width for other areas of the home. And to maximize the view, a long foyer was designed to capture a line of vision from the front door to the back of the home. Plenty of sketching from the design team resulted in a model that checked all the boxes.

Architect

Castrop Design Group

Contractor

Starr Homes

Interior Designer

Dwell Interiors

Photos by

James Maidhof

Resources

Engineer: HD Engineering  Landscaper: Next to Nature Landscape  New Home Community: Village of Loch Lloyd  Real Estate Agent: Ashlea Black  Cabinets: Cabinets by King  Flooring: Kenny’s Tile  Plumbing Fixtures: Prairie Center Plumbing, Heating & AC  Lighting Fixtures: Wilson Lighting  Windows: Builders FirstSource

Floor plans, Drawings, Elevations

Additional Winners

The Oasis

Outdoor Space/Project of the Year The Oasis The Oasis is a renovation and addition for a couple who entertains extensively throughout the year. Their home is the hub of activity

View Project »

The Midwestern

Custom Residence The Mid-Western Originally built in 1954, this mid-century home was revolutionary at the time for its T-shaped split-level plan, which allowed for a more spacious, two-story bedroom wing.

View Project »

Meadowbrook Park Residence

Custom Residence Meadowbrook Park Residence A repeat client reached out to the architect to create another period-correct Williamsburg home. They desired the charm of an older home with an interior

View Project »

Gillpatrick

The homeowners used their love of wood and natural elements to source unique wood materials for this home, using it throughout to showcase their design ideas. The goal was to create a show-stopping home that the homeowners could use as a personal showcase for their clients.

View Project »

A Stylish Ensuite

Interior Project A Stylish Ensuite This primary bath redesign presented several challenges for the team. The ceiling was more than 1½ inches out of level, so furring strips were installed

View Project »