Subscribe Follow or share

The project was a complete remodel and addition to an existing small, two-bedroom mid-century ranch. The client desired an additional bedroom, family room, screened-in porch, mudroom and entry as additional program elements. Considering that four additions were added, the design team was challenged to maintain the overall scale and aesthetic of the original house.

The first addition was to the front of the home, creating an entry vestibule and covered porch. One small addition on the rear created a mudroom pantry within the existing roofline. Another addition to the rear created the primary bedroom and family room, and the final rear addition created the screened-in porch. 

The interior of the home was reworked to accommodate circulation between areas and the new lower-level walk-out family room. The new stair to the lower level family room was added in the primary living area of the house, connecting it to these spaces as a public space. The kitchen was fully reworked as a more functional space open to the living and dining areas via a cased opening louvered wall. In the primary bedroom, the ceiling was hipped to create volume and define the space. The bath suite has a skylit wet zone with a shower and a tub.

Architect

Forward Design Architecture

Contractor

Hurst Construction

Photos by

Bob Greenspan

Floor plans, Drawings, Elevations:

Before Photos

Additional Winners

The Corner House

Custom Residence The Corner House The project was a complete remodel and addition to an existing small, two-bedroom mid-century ranch. The client desired an additional bedroom, family room, screened-in porch,

View Project »

Floating Staircase Design

Design Detail Floating Staircase The floating steel-supporting staircase is a feat of engineering and a work of art. Quartzite treads “float,” while the glass handrail provides safety without detracting from

View Project »

A Stylish Ensuite

Interior Project A Stylish Ensuite This primary bath redesign presented several challenges for the team. The ceiling was more than 1½ inches out of level, so furring strips were installed

View Project »

Jack Stack Remodel

Design Detail Modern Stonework The owner of Jack Stack Barbecue wanted to update his Country Club Plaza restaurant’s classic ambiance with modern elements. The renovations included a new bar, bathrooms

View Project »

Farina

James Beard Award-winning Chef Michael Smith is a renowned figure in the local and national culinary arts community.

View Project »

Art House

Located just south of the Kansas City Country Club Plaza, this five-bedroom, four-and-a-half-bath single-family row house was conceived as a brick monolith on a limestone plinth. The carved areas within the monolith are expressed in ceramic tile.

View Project »

Gillpatrick

The homeowners used their love of wood and natural elements to source unique wood materials for this home, using it throughout to showcase their design ideas. The goal was to create a show-stopping home that the homeowners could use as a personal showcase for their clients.

View Project »