Subscribe Follow or share

Outdoor Space/Project of the Year

The Oasis

The Oasis is a renovation and addition for a couple who entertains extensively throughout the year. Their home is the hub of activity for a large, multigenerational family. The previous outdoor area featured small, disparate areas that created pockets of hard-to-use space. The designers reimagined how the spaces could work better together while providing additional functionality, making the outdoor area usable year-round. Additionally, a portion of the interior spaces needed to be more connected to the new exterior spaces, making the connection between indoors and out seamless. 

The primary challenge was to address the home’s storm drainage issue. Years of erosion had created a significant risk of water infiltration into the home’s finished basement. 

The design solution offers several individual spaces for dining, fireside chats, shaded happy hours or watching the grandkids play on the sports court. Each separate space flows organically into the next for connection between activities. Tying these spaces together is a central, custom-designed and fabricated 20-foot linear fire pit. This central focal point features both fire and water elements.

Atop the covered lounge pavilion sits a tray green-roof system that captures and controls rainwater, preventing storm drainage from becoming inundated during heavy downfalls. Inside, the focus was to connect every space to the newly imagined exterior. The design team updated the client’s office with a large picture window to frame the view of this new outdoor oasis. The fresh, light-filled space compelled the team to introduce sleek custom cabinets, slender metal floating shelves and intentionally placed lighting. Function meets form in these interior spaces, drawing the homeowner’s eye to the stunning view.

An interior lounge also found new purpose with a redesign that better connects to the outdoor spaces. The design team combined a small TV parlor with a rarely used exercise room to create a larger gathering space visible from multiple points around the house. As with other spaces inside, floor-to-ceiling windows blur the line between inside and outside.

Every detail of The Oasis was designed with connection in mind. Nothing can be taken away without affecting the overall function of the space. Each newly designed detail is cohesive with the overall home, yet unique in its own way.

Architect

SixTwentyOne

Interior Designer

Lisa Schmitz Interior Design

Contractor

Ambassador Construction

Landscaper

Aesthetic Outdoor Design

Photos by

Nate Sheets

Resources

Engineer: Apex Engineers  Cabinets: Royal Fixture Company  Countertops: Carthage Stoneworks  Roofing: Green Roof Trays

Floor plans, Drawings, Elevations

Before Photos

Additional Winners

Mid Century (Mod)ifications

Interior Project Mid Century (Mod)ifications The design team was excited to overhaul a 1980s renovation gone bad. They loved working with clients who weren’t afraid of color and were open

View Project »

Gillpatrick Residence

Design Detail Offset Pivoting Door The goal when envisioning this new home was for it to be functional and aesthetically clean with modern details. A unique, solid wood front door

View Project »

Floating Staircase Design

Design Detail Floating Staircase The floating steel-supporting staircase is a feat of engineering and a work of art. Quartzite treads “float,” while the glass handrail provides safety without detracting from

View Project »

Adams

Interior Project Making an Entrance The flow and style of this house were desperately dated and stuck in the 1960s. It had a Palm Springs vibe mixed with mid-century modern

View Project »

Daring Prairie

A true labor of love. The clients had been planning this home on private property for seven years when the design team was brought onboard. Taking their time to get the vision and budget right, they wanted to create a modern home that was not sterile and felt like a family home.

View Project »

Hearth + Stone

Custom New Build 6,001 to 10,000 square feet Hearth + Stone As empty-nesters, the clients wanted a warm and elegant, lock-and-leave home. It needed to feel like a sanctuary and

View Project »

Long Island Project

Interior Project Long Island The goal for the Long Island project was a complete upgrade to give the clients a larger and more functional kitchen. The design team needed to

View Project »

Roe Modern

Custom Residence Roe Modern This modest mid-century ranch needed a complete overhaul. Almost everything in this 1955 home needed to be addressed to bring it up to code. The design

View Project »