Subscribe Follow or share

Category
  Design Detail
Project Name
  Shades of Brilliance: The Artistry of Hiding Roller Shades in a Coffered Ceiling
Project Address
  8401 Delmar Lane Prairie Village
Prairie Village, Kansas 66207
United States
Map It
Homeowner’s Approval
  I have notified and the homeowner is aware that their home is being submitted and may be published in print and online.
Project vision or goals
 

The vision of this project was to provide the client with privacy and light control for a feature wall of glass. The living room’s back wall is a 13-foot wide expanse of glass consisting of two windows and two doors that provide a stunning view of the pool and manicured landscaped yard.

The homeowner’s vision was to not distract from the view or overall feel of the interior space with visible window treatments.
The designer’s vision was to complement the overall interior design by selecting a treatment that supported the elevated sophistication of the home.
The builder’s vision was to not compete with the architectural elements of this new build, most notably, the stunning coffered ceiling.

Our goal centered on how to integrate the visions of all of the stakeholders.

Project challenges
  All of the goals distilled to the same core vision: Not to distract from the view or overall feel of the interior space and to complement the interior design and architectural details. The first challenge centered on selecting the appropriate treatment that would meet this common vision.
Once the best treatment was selected the challenge was how to make it happen. What would be the final design? How would the shade be operated? Where would it be installed? How to ensure structural stability? How to make it aesthetically pleasing?
Project solutions
  Roller shades rose to the top of the short list as a solution due to the ability to hide them in a ceiling pocket when not in use. This solution met the homeowner’s vision to not distract from the view or overall feel of the interior space with visible window treatments.

Designing a recessed ceiling pocket that disappeared into the coffered design kept the architectural integrity of the builder’s goals while creating visual magic. Many factors influenced the final interior pocket measurements. Our first consideration was how to maintain structural stability and functionality given this shade’s weight and length. Our solution, a borrowed technique from deck building, was to attach the shade to the ledger board in the external-facing wall to ensure structural stability. The inside of the pocket had to be sized to hold the shade when retracted, and the outside of the pocket had to be sized to fit appropriately in the coffered ceiling design.

An additional factor is how large the chosen fabric diameter can be when rolled as well as the diameter of the manufactured tube and brackets. As the fabric rolls up and down, its diameter fluctuates, which is especially important when determining the overall space allowance so the shade does not rub on the cavity during use.

Tackling another challenge, we constructed a “cover” that hid the shade, allowed the shade cloths to operate without obstruction, provided access for service, spanned the 13’ opening, and was camouflaged. The final interior pocket measurements dictated the exterior pocket measurement which in turn impacted the overall coffered ceiling beam measurements. The exterior pocket is visually a “beam” in the geometric signature coffered ceiling grid. Precise calculations and adjustments were essential to overcome this multifaceted challenge, and every 1/16’ of an inch was scrutinized for necessity.

To address the designer’s goal, we divided the shade cloth into four separate cloths to avoid the final treatment looking like a drive-in movie screen when in use. This design modification as well as careful shade fabric selection elevated a “simple” roller shade to an aesthetic “WOW''! The tube size required for a shade this large would not fit into the pocket space. Our solution was to design a “tube” using multiple smaller tubes joined with brackets that could attach to the ceiling. This added strength and stability as well as kept the tube from flexing when operated. By creating a tube and bracket system as one singular apparatus the shade allowed the cloths to operate at exactly the same time. Motorization was also required due to the large size of this treatment. We worked with the electrician to pull power to the motor end of the shade system.

Our solutions effectively addressed the aforementioned challenges. We present the pictures of the beautiful, unique, functional, one-of-a-kind solution we created to meet all of the stakeholders’ visions.
Select your resources
 
  • Builder
  • Interior Design
  • Window Coverings
Builder
 
  • – Other
Add your Builder
  Mack Colt Homes
Interior Design
 
  • – Other
Add your Interior Designer
  Marci Knoff Interiors
Window Coverings
 
  • Weave Gotcha Covered
Project Images (professional photography required for ALL project entries)
 
Photographer Name
  Carie Schappert
Photographer Phone
  (816) 746-7405
Photographer Email
  carie@weavegotchacovered.com
Consent
  I have confirmed with my photographer and I own the publishing rights to my photography. I grant designKC magazine consent to publish these images online and in print.
Order
 
Product Qty Unit Price Price
Entry Cost
1 $175.00 $175.00
  Sub Total $175.00
  Total $175.00

← Go Back to Entries