Subscribe Follow or share

Custom Residence | Remodeled or Redesigned | -6,001 to 10,000 square feet of finished space

Cityscape Vista

The architecture of this home was not something we typically see in the Midwest. This created a lot of difficult angles and unnatural layouts to work around.
The kitchen was extremely small compared to the rest of the home and the best views of downtown were blocked by a storage closet in the garage and an auxiliary powder bath.
The dining room was closed off from the kitchen creating a lot of unusable space.
The primary bathroom had a very underwhelming shower and a lot of doors that conflicted with each other and the tub took up a majority of the room. The designers wanted a spa-like grotto feel in the primary bathroom but also something that would still flow with the Colorado modern esthetic of the rest of the home.
The awkward angles of the house really dominated the basement. The designers wanted nooks for people to gather as well as a large bar for entertaining where people could sit and take in the views. The homeowners wanted a billiards room, but given all the awkward angles and load bearing walls, this presented a challenge.
The ceilings in the main living area were clad in stained wood and large beams that had taken on an orange hue over the years.
The staircase was very narrow and felt claustrophobic.
Resurfacing the fireplace without adding more weight or removing all of the stone was quite the conundrum.

23 new headers were added to open up the spaces and eliminate a lot of the awkward angles.
A storage closet and an auxiliary powder bath were eliminated which allowed for floor-to-ceiling glass curtain walls to be added, taking full advantage of the downtown views while also optimizing the kitchen size and layout. Once all of this space was added to the kitchen, it allowed for a large island and custom designed hood with hidden storage.
Once the wall separating the dining room was removed, this created space for a “cocktail” area for entertaining with a dedicated serving station and private balcony. Now there was room for cocktail tables or a pop-up kids table.
The awkward doors to the his and hers closets were eliminated allowing for space for a new private water closet. A new closet entrance with a feature door was created in the primary bedroom. This allowed for an extra large shower with two entrances and for the tub to still be a feature in the space. The walls were covered in a plaster design to give the essence of a private underground grotto and then stained wood textures were added for warmth. The smooth plaster shower walls and floating vanity, anchored by the green undertone flooring, completed the ambiance.
Countless hours were spent in the basement navigating many obstacles. The fireplace couldn’t move, so the designers used that as a baseline to determine where everything else should find a home. The bar needed to have the best view in the basement so it was designed around the view. The bar was curved on the ends as an aesthetic design element but to also allow room for furniture in front of the fireplace and to soften the lines of the space. An amphitheater nook was added to create an intimate seating area looking out to the new zen garden – framed by layered wood accents which were each backlit to give the space a warm and inviting glow: the perfect spot to enjoy a glass of wine, views, music, and a good conversation.
Resurfacing the ceilings was cost prohibitive so the solution was to gel stain the ceilings black and sand down the existing beams to achieve contrast.
The designers worked with the welder to create a three story floating staircase like non other. Lengthy rods of steel were used as balusters to stay within code restrictions all while making the staircase look as though it was suspended on air.
Removing the stone from the fireplace was cost prohibitive for the homeowners. The solution was to resurfaced over the existing stone and then finish with a coat of roman clay. The goal of making it look like a warm concrete was achieved.

The client toured this home as a child right after it was built and, as an adult, was ecstatic to snatch it up after it became available for sale on the market. The home needed to be completely overhauled with every surface being touched. Including additions, there were more than 9,000 square feet to remodel. The view of downtown was almost completely blocked by the underwhelming kitchen, a storage closet, and an auxiliary powder bath. The goal was to maximize the view of downtown while also getting a large functional kitchen. Throughout the home it felt closed in. There were a number of spaces that had to be completely reimagined. An extensive amount of curtain wall windows were ordered along with the construction of 23 new headers to open up the home and create better views. This was just the beginning, as the designers embraced certain architectural preexisting elements while also completely reimagining other elements to achieve the desired outcome. Given the homeowner’s history with the home, a lot of time was devoted to how this home would function as a show-house for parties and events. The vision was to completely reimagine the layout and take each space on a journey to rediscover a new purpose. Hosting business clients, to black-tie events, the scope of the work to be done was next level.

Contractor

Trove Homes

Interior Design

Trove Homes

Photos By

Nate Sheet

RESOURCES

. Cabinets – Other Cabinets by King Fabrication Company Central Surfaces SVB Wood Floors Flooring Wilson Lighting Lighting Fixtures – Other Nate White – Compass Realty Group Real Estate Agent – Other Westport Glass Windows